Boek
Nederlands

De waanzinnige veertiende eeuw

Barbara Tuchman (auteur)
+1
De waanzinnige veertiende eeuw
×
De waanzinnige veertiende eeuw De waanzinnige veertiende eeuw

De waanzinnige veertiende eeuw

Overzicht van de 14e eeuwse Franse geschiedenis aan de hand van het leven van de Franse edelman Enguerrand de Coucy.
Extra onderwerp
France ; 14ème siècle
Titel
De waanzinnige veertiende eeuw
Auteur
Barbara Tuchman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A distant mirror : the calamitous 14th century
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2020
766 p.
ISBN
9789029549127 (paperback)

Besprekingen

Deze beschrijving van de 14e eeuw is enerzijds de kroniek van een adellijke familie, aan de hand van de toenmalige geschiedschrijvers, en anderzijds een cultuurgeschiedenis van voornamelijk Frankrijk. Het is literaire geschiedschrijving van de beste soort. Het vertelt wát er gebeurde en het verklaart, op basis van uitvoerige studies, waaróm het gebeurde. Bibliografie en notenapparaat zijn uitstekend, het register kon beter. Een 'must' voor de geïnteresseerde leek, de student en de vakman, die allen getroffen zullen worden door de onmiskenbare overeenkomsten met onze eigen tijd.

Over Barbara Tuchman

Barbara Wertheim Tuchman (New York, 30 januari 1912 – Greenwich (Connecticut), 6 februari 1989) was een Amerikaanse journaliste en historica.

Tuchman was de dochter van bankier Maurice Wertheim en kleindochter van de diplomaat Henry Morgenthau. Ze trouwde in 1939 met Lester Tuchman, een hoogleraar in de geneeskunde. Tezamen kregen ze drie dochters.

Tuchman studeerde af aan het Radcliffe College in 1933 en werkte een aantal jaren als journalist vooraleer boeken te schrijven. Ze won de Pulitzer-prijs twee keer, één keer voor de De kanonnen van augustus, dat een standaardwerk werd over het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in de categorie algemene non-fictie, en nog eens voor Stillwel en de Amerikaanse rol in China.

Zij is vooral bekend door haar boek A distant mirror - the calamitous 14th century (1978, in Nederlandse vertaling verschenen in 1980 als De waanzinnige veertiende eeuw) en haar boeken over de (aanloop naar) de Ee…Lees verder op Wikipedia