Boek
Nederlands

Herinnering aan mijn droeve hoeren : roman

Een man geeft zichzelf op zijn negentigste verjaardag een bezoek aan een maagdelijk hoertje cadeau en wordt tot zijn verbazing verliefd op haar.
Titel
Herinnering aan mijn droeve hoeren : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
Mariolein Sabarte Belacortu
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Memoria de mis putas tristes
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, [2016]
108 p.
ISBN
9789029091725 (paperback)

Besprekingen

Als je negentig bent kan worden aangenomen dat er in de hormonale huishouding een soort evenwicht is opgetreden, aangepast aan de onomkeerbare druk van de jaren. Maar de krasse negentiger die de auteur als vertellerfiguur opvoert, heeft dat stadium klaarblijkelijk nog niet bereikt. Voor zijn verjaardag wil hij zichzelf trakteren op een jonge maagd omdat zoiets "vanuit het heden gezien het begin was van een nieuw leven op een leeftijd waarop de meerderheid van de stervelingen al dood is". Hij wordt op zijn wenken bediend en krijgt in bed een meisje geserveerd van amper veertien, een slapend wezentje zo fragiel en broos dat zij -- zonder woorden, alleen maar door er slapend te zijn -- de oude knar spiegelt aan de fragiliteit en de beperktheid van zijn negentig onherroepelijk voorbije jaren. Hoe meer nachten hij met haar doorbrengt, zij meestal slapend en hij nagenoeg zonder haar aan te raken, des te meer raakt hij op haar verslingerd, maar op een volstrekt onvoorziene manier. De negenti…Lees verder
Hoewel de titel misschien anders zou kunnen doen vermoeden, is dit absoluut geen zinnenprikkelende novelle, maar juist een fijnzinnig en warmbloedig verhaal, zoals het Gabriel Garcia Márquez (1927-2014) betaamt. Een oude vrijgezel die enkel de betaalde liefde kent, besluit zichzelf voor zijn negentigste verjaardag een heel bijzonder cadeau te geven: een nacht met een jonge maagd. Een bevriende bordeelhoudster weet zo'n meisje voor hem te vinden, maar op de nacht zelf is het meisje zo moe dat ze de hele nacht doorslaapt, en wanneer de oude man beseft dat hij verliefd op haar is geworden, beginnen de problemen, want de echte liefde (en de bijkomende jaloezie) kende hij nog niet. Hoe een dun boekje zoveel humor en wijsheid kan bevatten, is het geheim van meesterverteller Garcia Márquez. Prachtig geschreven, uitstekend vertaald, en van een enorme levensvreugde. Een klein meesterwerk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia