Boek
Nederlands

Griekse mythen & sagen

Gustav Schwab (auteur)
+1
Griekse mythen & sagen
×
Griekse mythen & sagen Griekse mythen & sagen

Griekse mythen & sagen

Navertelling van klassieke Griekse goden- en heldenverhalen. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Griekse mythen & sagen
Auteur
Gustav Schwab
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die schönsten Sagen des klassischen Altertums
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2020
352 p. : ill.
ISBN
9789027426895 (paperback)

Besprekingen

Mythes blijven een ruim publiek boeien. Voor de primitieve mens vormden ze een antwoord op de ongerijmdheden waarmee hij in het leven en in de natuur geconfronteerd werd. Vandaar ook de sterke gelijkenissen tussen de mythologie van culturen die ogenschijnlijk ver van elkaar af staan. In recente mythologische (hand)boeken wordt daarop meer en meer de nadruk gelegd.

Daarover is nog niets te vinden in dit standaardwerk over de Griekse mythologie van Gustav Schwab. Deze klassieker in het Nederlandse taalgebied verscheen voor het eerst in 1956 en kent met de regelmaat van een klok herdrukken. Het Duitse origineel waarop het gebaseerd is, is nog veel ouder en dateert van 1838. Het grote voordeel van Schwab is zijn volledigheid en dat zal ook wel de reden zijn waarom het nu nog steeds verplichte lectuur is voor vele middelbare scholieren in Vlaanderen en Nederland. De vraag is of dit zo terecht is. De ouderdom op zich is geen beletsel, de Schwartzvertaling van de Ilias en de Lees verder
Meer dan honderd beroemde mythen en sagen zijn in deze bundel bijeengebracht en op smakelijke en meeslepende wijze naverteld. Niet alleen kleinere sagen zoals over Orpheus en Eurydice, Daedalus en Icarus en vele andere, maar ook cycli van sagen, zoals de twaalf werken van Herakles, de avonturen van de Argonauten, de heldendaden van Theseus, de mythen rond Oedipus en Antigone, de strijd om Troje (uit de Ilias van Homerus), de zwerftochten van Odysseus (de Odyssee) en het noodlot van het geslacht van Tantalus (waaronder Agamemnon) worden helder en boeiend naverteld. In de kantlijn worden bepaalde namen en begrippen kort toegelicht. Voor begrip van literaire thema's en voorstellingen in schilder- en beeldhouwkunst (enkele voorbeelden zijn in zwart-wit gereproduceerd) biedt dit boek een goed uitgangspunt. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Gustav Schwab

Gustav Benjamin Schwab (Stuttgart, 19 juni, 1792 – Stuttgart, 4 november, 1850) was een Duitse schrijver en predikant. Hij is vooral bekend geworden als verzamelaar, bewerker en uitgever van zowel sagen uit de klassieke oudheid als Duitse volkssagen.

Levensloop

Gustav Schwab werd in Stuttgart geboren als zoon van een professor. Hij studeerde aan de Universiteit van Tübingen, eerst filosofie en later theologie. Tijdens zijn studie richtte hij een literatuurclub op en was hij bevriend met Ludwig Uhland en Justinus Kerner. De gedichtenbundel Deutscher Dichterwald bevat gedichten van deze vrienden, naast die van vele anderen. Schwab werd tot de Schwäbischen Dichterschule gerekend; zijn gedicht Der Reiter und der Bodensee behoort tot de bekendere Duitse gedichten.

In 1813 maakte hij een reis naar Noord Duitsland, waar hij Johann Wolfgang Goethe, Friedrich Schleiermacher, Friedrich Rückert, Friedric…Lees verder op Wikipedia