Boek
Nederlands
Een filosofisch ingestelde man tracht het dualisme in zijn wezen te accepteren.
Titel
De steppewolf
Auteur
Hermann Hesse
Vertaler
Peter Verstegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Steppenwolf
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
222 p.
ISBN
9789403199504 (paperback)

Besprekingen

Steppewolf zoekt nirwana

Vertrouw niemand van boven de dertig, was een gevleugelde uitspraak uit de tegencultuur van de sixties. Hippies, beatniks en de aanhangers van new age en psychedelica keerden hun burgerlijke ouders de rug toe. Maar er waren uitzonderingen op de regel van dertig. Zo werd een neurotische, rigide Duitser, een kluizenaar die zich levenslang in een Zwitsers dorpje verschool met een bordje 'geen bezoekers' aan de deur, postuum een goeroe van diezelfde tegencultuur.

Als Timothy Leary zijn studenten opdroeg De steppewolf en Siddhartha te lezen voor ze aan een lsd-trip begonnen, dan eerde hij Hermann Hesse. De rockband Steppenwolf, de prachtige Nick Drake-song 'River man', allemaal geïnspireerd door Hesse. Dankzij de hippies werd hij de populairste en meest vertaalde Duitser.

En toch was Hesse (1877-1962) niet bepaald born to be wild. Hij werd geboren in een protestants gezin, maar Hermann wou geen vrome christen worden. Hij verzette zich en wel zo hevig dat hij op zijn v…Lees verder

Harry Haller, die zichzelf de Steppewolf noemt, lijdt onder een existentiële en een identiteitscrisis. Gevangen in een door hem zelf gecreëerde persoonlijkheid leeft hij in een klein, bekrompen wereldje, dat hij veracht en waaraan hij wil ontsnappen. Zelfmoord lijkt de enige uitweg, maar dan komt hij terecht in het ‘magische theater’ en worden zijn wereld en zijn zelfbeeld helemaal ondersteboven gegooid. De prostituee Hermine en haar vrienden laten hem de wereld van de zinnelijkheid ervaren en langzaam maar zeker gaat hij zijn ware ik leren kennen en begint hij opnieuw te leven. Deze roman uit 1927 van de Duits-Zwitserse auteur en Nobelprijswinnaar voor literatuur Herman Hesse (1877-1962) is nog steeds actueel en het lezen meer dan waard. De vertaling van Peter Verstegen is accuraat en doet recht aan het origineel. Een roman die door zijn vele lagen niet makkelijk wegleest, maar meer dan de moeite waard is en die grote groepen geïnteresseerde lezers zal aanspreken. Een absolute aanrader.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia