Boek
Nederlands

Eline Vere : een Haagsche roman

Louis Couperus (auteur), H.T.M. Van Vliet (nawoord)
De levensgeschiedenis van een begaafde maar melancholieke vrouw uit de Haagse aristocratie rond de eeuwwisseling.
Titel
Eline Vere : een Haagsche roman
Auteur
Louis Couperus
Nawoord
H.T.M. Van Vliet
Taal
Nederlands
Editie
19
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2016 | Andere uitgaves
565 p.
Aantekening
Tekst ontleend aan dl. 3 van de Volledige werken
ISBN
9789020413748 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Couperus is onverwoestbaar. Het is dan ook fantastisch dat uitgeverij Veen zijn debuutroman Eline Vere nogmaals herdrukt in een betaalbare paperbackuitvoering. Dat we het boek allemaal al gelezen hebben (en misschien al bezitten) is hier niet relevant: dit is een boek dat om evidente redenen in druk moet blijven. En bij herlezing blijft Couperus' magistrale werk perfect overeind, meeslepend van begin tot eind. Nochtans leek het verhaal van Eline Vere, de Haagse freule die tot sterven gedoemd is, niet als triomf uit de startblokken te komen. Na een eerste carrière als weinig succesvol (en door de Tachtigers bespot) dichter schreef Couperus deze roman op vijf maanden tijd, en in feuilletonvorm, in een poging om zijn schrijverschap nieuwe inhoud te geven. Het resultaat was een voltreffer, en de roman veroverde de harten van lezend Nederland. Toen Eline was gestorven, was dat gesprekstof voor mensen op de tram: iedereen volgde het verhaal, iedereen kende de Haagse beau monde waarin…Lees verder
De roman waarmee Couperus in 1889 debuteerde, is meteen ook zijn meest gelezen boek geworden, dat hem direct beroemd maakte. Eline Vere, een jonge begaafde vrouw van stand in het Den Haag van einde negentiende eeuw, wordt het slachtoffer van enkele aangeboren karaktereigenschappen en van haar decadente Haagse milieu, factoren die haar langzaam in de zelfdoding drijven. Couperus schiep met deze beste Nederlandse naturalistische roman een vrouwenportret dat tot ons klassiek erfgoed behoort. Deze uitgave, die berust op de vierde druk uit 1898, is conform de editie van de 'Volledige Werken Louis Couperus', maar zonder de voor gewone lezers minder interessante verantwoording en variantenlijst. Met nawoord (22 bladzijden) van H.T.M. van Vliet. Kleine druk.

Over Louis Couperus

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen.

Biografie

Vroege jaren

Couperus werd op 10 juni 1863 geboren op de Mauritskade in Den Haag, in het pand op numm…Lees verder op Wikipedia