Boek
Nederlands

De Vikingen : een nieuwe geschiedenis

Neil Price (auteur)
+1
De Vikingen : een nieuwe geschiedenis
×
De Vikingen : een nieuwe geschiedenis De Vikingen : een nieuwe geschiedenis

De Vikingen : een nieuwe geschiedenis

Het Vikingtijdperk wordt de periode tussen 750 en 1100 genoemd, waarin de Vikingen hun wereld vergrootten door te koloniseren, te plunderen en handel te drijven. Zij brachten daarmee ook nieuwe ideeën, technologieën, gebruiken en een ander geloof naar de gebieden en landen die zij ontdekten, van Noord-Amerika tot de Aziatische steppen.
Duizend jaar lang is hun geschiedenis verteld vanuit h

Onderwerp
Vikingen
Extra onderwerp
Vikings
Titel
De Vikingen : een nieuwe geschiedenis
Auteur
Neil Price
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Children of ash and elm
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2021
588 p., [16] p. foto's : ill.
ISBN
9789046827116 (paperback)

Besprekingen

Kennis over de Vikingen blijft vaak beperkt tot landkaartjes met plundering, verovering en handelsroutes. Dit boek duidt de achtergrond van de Vikingperiode en combineert daarbij inzichten uit archeologie, legenden en ooggetuigenverslagen. De oorsprong van de Vikingperiode ligt in het Scandinavië van de vroege middeleeuwen. Door klimaatverandering, stagnerende landbouw en krimpende economie stond de samenleving onder druk. Geweld werd een overlevingsinstrument en als vanzelf een overheersend cultuurelement. Geweld was een exportproduct, dat zich eerst binnen Scandinavië bewezen had. De Vikingexpansie werd verder aangewakkerd door een beperkende huwelijkspolitiek en bestaande hiërarchie. Nieuwe welvaart moest elders gevonden worden, door geweld of handel. Onthutsend is dat de Vikingeconomie dreef op inzet van slaven, gevangen tijdens plundertochten. De rol van de vrouw komt uitgebreid aan bod, waarbij blijkt dat men verrassend vloeiend naar gender keek. Een zeer goed boek dat eindelijk…Lees verder

Over Neil Price

Neil Stuppel Price (Londen, 1965) is een archeoloog uit het Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Vikingen en professor bij de universiteit van Uppsala in Zweden.

Price heeft archeologie gestudeerd aan de universiteit van Londen. Ook studeerde hij bij de universiteit van York en bij de universiteit van Uppsala. In 1989 publiceerde hij zijn eerste boek genaamd: The Vikings in Brittany. Verder schreef hij: The Archaeology of Shamanism, The Viking Way: Religion and War in Late Iron Age Scandinavia en Odin's Whisper: Death and the Vikings.