Boek
Nederlands

Iedereen moet ergens zijn

Tjitske Jansen (auteur)
+1
Iedereen moet ergens zijn
×
Iedereen moet ergens zijn Iedereen moet ergens zijn

Iedereen moet ergens zijn

Dichtbundel waarin gedichten, vaak met een licht humoristische ondertoon, over jeugdherinneringen centraal staan.
Extra onderwerp
Recueils de poésie
Titel
Iedereen moet ergens zijn
Auteur
Tjitske Jansen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
109 p. : ill.
ISBN
9789021425825 (hardback)

Besprekingen

De bundel begint met een kort verhaal over hoe de auteur haar eigen Wikipedia-pagina verandert en dat dit door het automatische computersysteem geweigerd wordt. De daaropvolgende gedichten hebben allemaal een verhalende toon en opvallend veel gedichten lijken gebaseerd op jeugdherinneringen. In de bundel staan ook een aantal columns en een theatertekst. De gedichten zijn toegankelijk, met een licht humoristische ondertoon, die de absurditeit en tegelijkertijd het bijzondere van het alledaagse laten zien. Voorin en achterin staan twee foto’s van het straatbeeld in Nederland in de vorige eeuw. Mooi verzorgde uitgave. De auteur schreef eerder drie andere dichtbundels en ze won de Anna Bijns Prijs in 2009 voor haar bundel 'Koerikoeloem'.

Mensen met gedachten

Tjitske Jansen creëert een zekere intimiteit, en doseert strak.

Wat geef je iemand cadeau die 92 wordt? Een fotoboek, bedacht dichter Tjitske Jansen. Foto's van Jacques Henri Lartigue, die het leven vastlegde in de eeuw die ook de jarige meemaakte. En dan dat boek niet alleen overhandigen, maar ook de foto's samen bekijken: 'Alle leeftijden die Harry had gehad/ en die nog in hem bestonden kwamen naar de oppervlakte.'

Wat de 92-jarige Harry deed, het opnieuw vertellen van een leven, is ook wat Tjitske Jansen doet in haar nieuwe bundel Iedereen moet ergens zijn.

Het openingsgedicht is meteen veelzeggend. Jansen vertelt daarin hoe ze haar Wikipedia-pagina wilde bijwerken: 'Omdat ik wel wat interessantere zaken wist te melden/ dan dat ik in pleeggezinnen had gewoond.' Maar Wikipedia accepteerde de veranderingen niet. Het systeem vond anekdotes over een kwijtgeraakt horloge of over schrijfcursussen die ze gaf geklets.

Wie met een half oog naar deze poëzie kijkt, zou het met Wikipedia eens kunnen zijn. Jansens schrijven heef…Lees verder

Over Tjitske Jansen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Emelha

Tjitske Jansen (Barneveld, 3 maart 1971) is een Nederlandse dichteres en schrijfster van teksten waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Ze is een van de meest gevraagde dichters op scholen en festivals . Ze heeft zich in het bijzonder toegelegd op het lesgeven aan middelbare scholieren. Ze heeft een grote invloed gehad op zowel het schrijverschap als de performance van veel jonge dichters/performers na haar.

Biografie

Jansen werd geboren in Barneveld en woonde tussen haar 12de en 18de in verschillende pleeggezinnen. Ze deed vwo en studeerde cum laude af in beeldende kunst en theater aan de Hogeschool voor de kunsten Arnhem. Daarnaast deed ze een opleiding Nederlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die ze echter niet afmaakte.

Voordat ze begon te dichten, was ze onder meer werkzaam als marktkoopvrouw, serveerster, administratief medewerkster en kokshulp.

Lees verder op Wikipedia