Livre
Néerlandais

Ik juich voor jou

Edward van de Vendel (auteur), Wolf Erlbruch (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Titre
Ik juich voor jou
Auteur
Edward van de Vendel
Dessinateur
Wolf Erlbruch
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
39 p. : ill.
ISBN
9789045115764 (hardback)

Commentaires

Op de kaft van Ik juich voor jou staat de illustrator op de eerste plaats. En dat is terecht, want Wolf Erlbruchs illustraties van sportende dieren vormden de inspiratiebron voor Van de Vendels gedichten. Omdat Edward Van de Vendel dichter is in hart en nieren, zijn die gedichten veel meer dan ‘praatjes bij plaatjes’. Telkens weer zorgt hij voor een bijzondere spanning tussen tekst en tekening én voor poëtische spanning in de gedichten.
Het openingsgedicht focust op wat er zich afspeelt op dat ene ondeelbare moment net voor de race, waarop de hele wereld stil lijkt te staan: 'Dat is sport / De mooiste dromen
worden aan je toegekend / terwijl je ergens anders bent.'
Op de illustratie wordt de aandacht van de kijker naar het gezicht van de eend getrokken, waarin dat ene lijntje in het verlengde van de bek, het oog en de gestrekte nek heel precies dat moment verbeelden waarop je ‘afwezig bent, en leeg, en stil.’
Het motief van het stilzetten van tijd en bewegi…Lire la suite
Het boek bundelt zeventien gedichten over atleten, stuntelaars, kampioenen en verliezers. Een originele dichtbundel voor kinderen over sport. De gedichten zijn in verhalende stijl geschreven. 'Ik juich voor jou’ is rijkelijk voorzien van kunstzinnige kleurenillustraties van sportende, vermenselijkte dieren van Wolf Erlbruch. Wolf Erlbruch (Wuppertal, 1948) is een van de bekendste en ook de meest bekroonde illustrator van Duitsland. Hij won o.a. in 2016 de Hans Christian Andersenprijs. Edward van de Vendel (Leerdam, 1964) is een wereldberoemde Nederlandse auteur, vertaler, muzikant en dichter. Hij schreef meer dan zestig boeken. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Gouden Lijst, de Jenny Smelik-IBBY-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

Ik juich voor jou

In de aanloop naar de Kinderboekenweek in Nederland (met als thema 'sport'), kwam deze leuke dichtbundel van Edward van de Vendel uit. Hij maakte dit keer gebruik van een aantal bestaande prenten van Wolf Erlbruch om sportieve en minder sportieve miniverhaaltjes in dichtvorm te gieten, allemaal vanuit het standpunt van dieren. Het is een origineel concept en Erlbruchs prenten stralen uiteraard weer de typische humor uit, maar ik heb Van de Vendel al beter weten dichten. Het gros van de verzen is absoluut leuk om voor te lezen, zelf te lezen of zelfs te gebruiken in de klas, andere zijn dan weer iets te warrig bijeengegooid. We kennen Van de Vendel als een alomtegenwoordig schrijver de laatste tijd, hij richtte zich op dichtgebied vooral op de kleintjes ('Superguppie', 'Mijn leuke geluidenboekje'), maar bewijst met dit bundeltje dat hij zich ook thuisvoelt in een hogere leeftijdscategorie.


Ik juich voor jou (dichtbundel 10+)

Zijn het verhalen in dichtvorm of gedichten in een verhaalvorm? In Ik juich voor jou schrijft Edward Van de Vendel bij een selectie illustraties die de veel gelauwerde Duitse jeugdboekenschrijver en -illlustrator Wolf Erlbruch door de jaren heen maakte in zijn Kinderzimmerkalender. Je ziet telkens dieren die sporten. De tekst is soms eerder filosofisch, dan weer is het lichtvoetig spelen met woorden en klanken. 'There was this varkentje from Holland and this varkentje had a dream.' Vind de verwijzingen naar de echte wereld. Lijkt bv. Konijn Harro niet opvallend op Lance Armstrong ?

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque